Strijp-S, Klokgebouw 10 , 5617 AA, Eindhoven | +31 (0)40 780 33 34 | frontoffice@bluecollarhotel.nl

Strijp-S, Klokgebouw 10 , 5617 AA, Eindhoven

+31 (0)40 780 33 34

info@bluecollarhotel.nl

Geschiedenis

klokgebouwHet Klokgebouw ‘TOEN’
Markant herkenningspunt voor de reiziger die de stad vanuit het noorden binnentreint. Sinds Eindhovenheugenis. De Philitefabriek − in Philipsjargon gebouw SA − werd voltooid in 1929, naar een ontwerp van bedrijfsarchitect J.R. Bouten. Een imposant uitroepteken achter de onstuitbare ontwikkeling van het industriële Eindhoven.

Geen Bakelite maar Philite!
In de fabriek werd aanvankelijk het voor Philips zo belangrijke synthetische plastic geproduceerd: bakeliet (een vinding van Leo Baekeland). Philips gaf echter de voorkeur aan de merknaam Philite en de werknemer die op het woord bakeliet werd betrapt, wachtte een fikse boete van een kwartje! In de jaren ˈ70 werd de productie van Philite op Strijp-S gestaakt en de naam van de industriegroep veranderde in PMF: Plastic- en Metaalbewerking Fabrieken.

Torenhoog
Het gebouw telt van oorsprong zeven verdiepingen. Pas in de late jaren ˈ30 werd de karakteristieke toren met de klok toegevoegd en bereikte het pand een voor die tijd enorme hoogte van 60 meter. Oorspronkelijk was de toren opgetrokken uit hetzelfde gladde gewapende beton als de gevels, maar sinds de vervanging in 1996 bestaat hij uit kleine glazen blokken. Bij die gelegenheid week de bruine kleur voor Philips-blauw en werd het trotse bedrijfslogo gerepareerd, evenals de drie enorme klokken die treinende Eindhovenaar vertellen dat hij weer thuis is.

Het Klokgebouw ‘NU’
De renovatie van het Klokgebouw was een mega-klus die stap voor stap is aangepakt en nog steeds niet volledig is geklaard. Als eerste trokken de twee fitnessstudio’s in het pand. Vervolgens werd als eerste grote project de verbouwing van de noordvleugel voor Popei aangepakt. Direct gevolgd door de realisatie van 30 basic werkunits op twee etages in het hoofdgebouw. Daarop volgend werden twee units van zo’n 1.000 m ² ontwikkeld en een dertigtal wat luxer afgewerkte (en dus wat duurdere) units op de mooiste plek in het gebouw: de zesde en zevende etage aan de kant van de stad. Afgelopen jaar werd de laatste hand gelegd aan de ingrijpende renovatie van de cultuurhallen, onder in het gebouw.

Duurzaam
Bijna alle verouderde installaties zijn inmiddels gerestaureerd dan wel vernieuwd, waaronder de acht imposante liften in het gebouw. Verwarming en koeling vindt nu plaats via Sanergy, een ingenieus systeem van Warmte/Koude opslag, gecombineerd met bodemsanering. Er zijn nieuwe trafo’s geplaatst voor de stroomvoorzieningen. Er is een nieuwe drinkwaterinstallatie aangelegd. Een moderne Sprinklerinstallatie in de cultuurhallen. De dakbedekking werd vernieuwd, waarbij op het hoogste dak zonnecellen zijn aangebracht voor opwekking van stroom. Op het laagste dak zorgt een moslaag voor het afvangen van fijnstof in de lucht. Jazeker, ook milieu en duurzaamheid kregen de volle aandacht in, om en op het Klokgebouw.

De Brabantse Cultuurprijs
Het Klokgebouw is in 2010 genomineerd voor de Brabantse Cultuurprijs in de categorie herbestemming van het Brabantse Culturele Erfgoed.